alkotest preventivno ali na vaš urgenten poziv v primeru suma alkoholiziranosti

Opravljamo preizkuse alkoholiziranosti vaših zaposlenih

Varno in produktivno delovno okolje

Zakaj izvesti alkotest?

Izvajanje alkotestov v delovnem okolju pripomore, da delodajalci ohranjajo varno delovno okolje, zmanjšajo tveganje za delovne nesreče in zagotovijo skladnost z zakonodajo. Zakon o varnosti in zdravju pri delu (Uradni list RS, št. 43/11) namreč zahteva ustrezne ukrepe za ohranjanje varnosti na delovnem mestu in predvideva globe. Globe znašajo od 2.000 do 40.000 EUR za delodajalce, ki ne odstranijo z dela in iz delovnega procesa alkoholiziranega delavca.

Kdo in kako?

Preizkus alkoholiziranosti izvede ustrezno strokovno usposobljen detektiv z redno vzdrževanim in kalibiranim alkotesterjem (naprava, ki se uporablja za merjenje koncentracije alkohola v izdihanem zraku).

Jamčimo, da bo celoten postopek preverjanja alkoholiziranosti skladen z veljavno zakonodajo in pravnimi smernicami. Zagotavljamo spoštovanje zasebnosti in dostojanstva delavca in spoštovanje internih aktov naročnika, saj se le tako pridobijo zakoniti dokazi, ki bodo zdržali tudi morebitno presojo na sodišču.

Kdaj opraviti alkotest?

Preizkuse alkoholiziranosti v delovnem okolju izvajamo:

  • Ob sumu opravljanja dela pod vplivom alkohola
  • V okviru občasnih in nenapovedanih kontrol
  • V primerih delovnih nesreč
  • Povzročitvah materialne škode

Za vašo brezskrbnost

O izvedenih alkotestih boste prejeli celovito dokumentacijo, ki bo v skladu z zakonodajo in vam bo v pomoč pri zagotavljanju varnosti na delovnem mestu. Že tekom izvajanja alkotestov skrbimo za ustrezno dokumentiranje postopka. Kot naročnik pa prejmete še detektivsko poročilo, ki vsebuje podrobne  informacije o izvedbi preizkusa in rezultate.

Kaj pa pravna podlaga?

Noben pravni predpis ne določa specifičnega postopka in načina ugotavljanja dela pod alkohola. Odgovornost za določitev teh postopkov in načinov je zakonodajalec z 51. členom Zakona o varnosti in zdravju pri delu (Uradni list RS, št. 43/11) prepustil delodajalcu, da jih uredi z internim aktom/pravilnikom.

Na nas se lahko obrnete tudi, kadar potrebujete:

Sestavo ali pregled internega akta – pravilnika

Na podlagi poznavanja področja podamo strokovno mnenje o obstoječem pravilniku ali pa sestavimo novega, ki bo pravno skladen, jasen in učinkovit. Obstoječ pravilnik posodobimo glede na zakonodajo, sodno prakso ali sestavimo novega, ki bo ustrezal najnovejšim zahtevam, najboljšim praksam in specifičnim potrebam vašega podjetja.

Primer iz detektivske prakse:Alkohol? Ne, droga.

Neposredni vodja delavca je ob začetku izmene zaznal delavčevo spremenjeno in nenavadno obnašanje, pri čemer je sumil, da je delavec v stanju alkoholiziranosti. Na podlagi pooblastila naročnika oz. delodajalca smo na urgenten poziv opravili preizkus alkoholiziranosti delavca. Rezultat preizkusa z elektronskim alkotestom je pokazal vsebnost 0,00 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Ker je pri delavcu bilo mogoče zaznati fizične znake uživanja droge, smo izvedli še test na droge. Po 8 minutah je bil znan rezultat – testiranje je bilo pozitivno na prepovedano drogo.

Sledite naši Detektivski Agenciji 188

Detektivska agencija 188, Špela Kocijan, s.p.

+386 40 795 840

info@detektivskaagencija.si

Ob železnici 30a, 1000 Ljubljana